Haber

Çin Başbakanı Li Qiang, İngiltere ile Ekonomik Sorunların Siyasallaştırılmasına Karşı Çıkılması Gerektiğini Belirtti

Çin Başbakanı Li Qiang, İngiliz mevkidaşı Rishi Sunak ile yaptığı görüşmede, İngiltere’nin Çin kaynaklı stratejik ve ekonomik güvenlik kaygılarının arttığı bir dönemde, iki ülkenin “ekonomik sorunların siyasallaştırılmasına ve güvenlik meselesi haline getirilmesine karşı çıkması” gerektiğini ifade etti. “

Çin’in toplantıya ilişkin yaptığı açıklamaya göre, iki ülkenin başbakanları Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Zirvesi kapsamında bir araya geldi.

Görüşmede Li, Sunak’a, iki ülkenin anlaşmazlıklarını uygun şekilde, hoşgörüyle ele alması, karşılıklı anlayışla birbirlerinin temel çıkarlarına ve kaygılarına saygı duymaları gerektiğini belirterek, “Çin ve İngiltere, ekonomik sorunların siyasallaştırılmasına birlikte karşı çıkmalı ve bu duruma karşı çıkmalı” dedi. bunları güvenlik sorunlarına dönüştürüyoruz.” söz konusu.

Çin Başbakanı, Dünya Ticaret Örgütü’nün merkezinde yer aldığı çok taraflı ticaret sisteminin, küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarının korunması gerektiğine dikkat çekti.

Başbakan Li’nin İngiliz mevkidaşı Sunak ile görüşmesi, İngiliz basınında Mart ayında iki kişinin Çin adına casusluk yaptıkları şüphesiyle gözaltına alındığı yönündeki haberlerin ardından geldi.

Sunday Times gazetesinin haberinde, gözaltına alınan kişilerden birinin İngiliz parlamentosunda Sunak liderliğindeki Muhafazakar Parti milletvekilleri için çalışan bir araştırmacı olduğu iddia edildi.

İngiltere’den yapılan açıklamada, Başbakan Sunak’ın Çinli mevkidaşına “Çin’in Birleşik Krallık’ta parlamenter demokrasiye yönelik müdahalelerine ilişkin ciddi kaygılarını” ilettiği belirtildi.

Açıklamada Sunak’ın, İngiltere’nin Çin’in küresel sistemdeki önemli rolüne değer verdiğini, teknoloji ve iklim değişikliğiyle mücadele gibi alanlarda Çin ile iş birliğine hazır olduklarını da vurguladığı belirtildi.

Toplantı, iki ülke arasında 2018’den bu yana gerçekleşen en üst düzey temas oldu.

Li ve Sunak arasındaki görüşme öncesinde İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly 30 Ağustos’ta Pekin’i ziyaret etti.

İngiltere’de Çin endişeleri artıyor

İngiltere’de son dönemde Çin’in ülke içindeki faaliyetlerine ve ekonomik güvenliğe ilişkin endişelerin arttığı gözlemleniyor.

İngiliz hükümetinin Mart 2023’te güncellediği “Güvenlik, Savunma, Kalkınma ve Dış Politika Bütünleşik Strateji Belgesi”nde Çin’in, İngiltere’nin uluslararası düzen açısından görmek istediği “çağı belirleyen bir meydan okuma” oluşturduğu belirtildi. hem güvenlik hem de değerler. Eğitime yaklaşımın “değişmesi ve ilerlemesi” gerektiği vurgulandı.

“İklim değişikliği gibi konularda işbirliği yapmak için Pekin ve ortaklarımızla çalışmaya devam edeceğiz. Ancak birlikte Çin Komünist Partisinin baskı yapma ve bağımlılık yaratma girişimlerine karşı çıkacağız ve ülkemizi, demokrasimizi ve ekonomimizi koruyacağız.” belge dedi. ifadelere yer verildi.

Britanya Parlamentosu İstihbarat ve Güvenlik Komitesi’nin temmuz ayında yayımladığı raporda, Çin’in İngiltere’nin ekonomisine, siyasetine, sivil altyapısına ve akademisine sızarak “devlete karşı topyekün bir saldırıda bulunduğu”, İngilizlerin ise “devlete karşı topyekun bir saldırıda bulunduğu” uyarısında bulunulmuştu. Devlet buna karşı savunma sistemleri geliştirmekte yetersiz kaldı.

Başbakan Rishi Sunak, Kasım 2022’de göreve geldikten sonra yaptığı konuşmada, “Çin ile ilişkilerde işbirliğinin altın çağının sona erdiğini” ve İngiltere’nin bundan sonra “ekonomik güvenliğe odaklanması” gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu