Sağlık

Duygularınızı mı Yiyorsunuz yoksa Duygularınızı mı Yiyorsunuz? Duygusal Yeme Bozukluğu Nedir?

Hayatınızın bir döneminde mutlaka duygusal yeme sorunları yaşadınız, muhtemelen şu anda kilo vermek istiyorsunuz ama yo-yo diyetlerine başlıyorsunuz ve ertesi gün sonuna kadar daha çok yiyorsunuz, bu kör kuyudan çıkmak için mücadele ediyorsunuz. . Kendinizi her üzgün, mutlu, bitik, ağır hissettiğinizde rastgele bir duygunun sonunda mı yersiniz? Merak etme, insansın. Hepimizin yaşadığı bir ikilem.

Ancak bu duygusal yeme dönemlerinin sonunda sürekli ve tekrarlayan bir ıstırap hissi varsa, o zaman bir sorun var demektir. Onun duygularına ve sorun olmaya başlayan yemek işine bir göz atmanın ve bunu daha sağlıklı beslenme alışkanlıklarıyla nasıl değiştirebileceğimizi düşünmenin zamanı geldi.

Konuya hemen müdahale etmezseniz duygularınızla yeme alışkanlıklarınız, büyüyen bir sınır krizi, katlanarak büyüyen bir gerilim ve nedenini bilmediğiniz derin bir üzüntü her zaman size suçluluk duygusu olarak geri dönebilir.

Bu alışkanlık sizin yemekle sağlıksız bir ilişki kurmanıza, fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarına yol açmanıza neden olacaktır.

Bu kadar paniğe kapılmayın, yine de kontrolü ele alabilirsiniz. Bu tarz bir sorununuz varsa neden yaptığınıza ve nasıl üstesinden gelebileceğinize dair birkaç tüyo paylaşmak isterim.

Duygusal yiyecek, bu ne olabilir?

Duygusal yeme, öfkeden gerginliğe, yas tutmaya kadar tüm ağır duygularınız ne kadar, ne zaman ve ne yiyeceğinize karar vermenizi sağlar ve duygularınız açlık sinyallerinizi yönetir.

Duygusal yeme, yalnızca hayatınızdaki değerli olaylara tepkiniz olmayabilir, aynı zamanda günlük olaylara tepkiniz, yiyeceklere hızla saldırmak olabilir. Canın sıkıldığında yersin, üzgünken yersin, yalnız hissedersin, kalabalıkken yersin, heyecanlanınca yersin, bunun sonu gelmez.

Duygusal bir durumdayken yiyecekler üzerindeki kontrolün kaybı ile karakterizedir. Duygusal hissettiğinizde, sadece yemeğe saldırmakla kalmaz, aynı zamanda sınırlarınızı zamanında tanıma ve sınırlama yeteneğinden de yoksun kalırsınız.

Yani duygusal yiyici misin?

Beş soruda anlayabilirsiniz;

1. Rastgele bir nedenle duygulandığınızda hızlı yemeye mi başlıyorsunuz?

2. Mideniz bulanana, rahatsız olana ve gergin olana kadar yemek yeme alışkanlığınız var mı?

3. Aç kalmakla yemek yemek istemek arasındaki farkı söyleyebilir misiniz?

4. Yiyecekleri kendiniz için bir ödül olarak kullanıyor musunuz?

5. Yiyeceğin yanında kontrolünüzü kaybettiğiniz oluyor mu?

Sorulardan üçüne evet yanıtı verdiyseniz, ne yazık ki duygusal yiyen sizsiniz.

Duygusal yemeyi nasıl tersine çevirirsiniz?

Duygusal yeme bir alışkanlıktır, bir alışkanlıktır.

Kendinizi rahatlatmak ya da bazı duygularınızla baş etmek için bilinçsizce birkaç kez yemek kullandınız, sonra her bittiğinde, yediğiniz gofret sorununuzun analizi için gelmeye başladı.

Duygusal yemenin tarafını tutabilmek için duygularınızı tanımlamalı, ne zaman duygusal nedenlerle yemeye başladığınızın farkında olmalı ve bununla başa çıkmak için onu kabul etmelisiniz. Bazı bahaneler duymak üzereyim;

– Ben her zaman böyle değilim.

– Regl oldum o yüzden

– Çok kızgınım.

– Yarın diyete başlıyorum ya da *azartesi 🙂

Bununla başa çıkmanın en kolay yolu “mindful eat” yani ne yediğinizin farkında olarak yediğiniz yemeğe mana katmak, daha doğrusu açken “dikkatli yemek”.

Duygusal yeme, dikkatli yeme!

Genel olarak, dikkatli ve seçici yeme alışkanlıklarınızın daha fazla farkında olmayı öğrenirken, yemekle sağlıklı bire bir bağlantı kurmanıza olanak tanır.

Duygularınız sonucunda yemek yediğinizde, yeme ritüelinizden ve deneyiminizden kopma eğiliminde olursunuz. Bu, duygularınızla başa çıkmanıza yardımcı olmak içindir, birkaç dilim baklava yemeye karar verdiğinizde, daha ne olduğunu anlamadan baklava kutusu boşalır. Açlık mı? Ne açlığı?

Dikkatli yeme uygulaması, yiyecek seçimlerinize dokunmanıza, onları takdir etmenize ve kontrol etmenize olanak tanır.

Kendinle ilgilen.

Aklınıza bir şeyler yemek fikri geliyor, o an aklınıza gelen dürümü sipariş ediyorsunuz ya da mutfağa girip yemek istediğiniz yemeği hazırlıyor, afiyetle yiyip güne devam ediyorsunuz. Bu gerçek mi?

Ancak kıymetli olan, ne sıklıkta yemek istediğinize karar verdikten sonra ve yemeği yemeden önce kendi kendinize bir muhasebe yapmanızdır.

Duygusal yeme söz konusu olduğunda, kendi kendini inceleme yeme alışkanlıklarınızda büyük bir fark yaratabilir.

İlk başta, açlıktan mı yoksa duygulara tepki olarak mı yemek yediğinizi ayırt etmek zor olabilir. İlk birkaç gün yemek yemeden önce ve her yemek yediğinizde kendinizi kontrol etmeye çalışın. Bunu bir deney olarak düşün. Her yemekten önce kendinize fiziksel olarak aç mıyım diye sorun. Cevap hayır ise, aslında nasıl hissediyorum? Sormanız gereken bir soru olabilir.

Bu görünüşte sıradan, kolay egzersiz, duygusal yeme alışkanlıklarınız ve eğilimleriniz hakkında çok şey söyleyebilir.

Gerçek açlık belirtilerine dikkat edin. Bu işaretler neler olabilir?

Açlık, vücudunuzun size güç ve yiyecek ihtiyacını gösterme şeklidir. Ghrelin adı verilen bir hormon tarafından tetiklenen fiziksel bir histir. Ghrelin, iştahı artırma ve yem yeme zamanı geldiğinde beyne haber verir. Duygular ne zaman ve nasıl yemeniz gerektiğini dikte etmeye başladığında, bu açlık belirtilerini göz ardı etmek ve canınız ne zaman isterse yemeye karar vermek o kadar da zor değil. Sadece işaretleri yakından takip etmelisin, farkında ol.

Vücudunuzla yeniden bağlantı kurmak ve gerçek açlık belirtilerini izlemek için biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Ne zaman aç hissediyorsun? Bir yemekten sonra tekrar acıkmak genellikle ne kadar sürer?

Açlığın belirtilerini, vücudunuzun yansımalarını ne kadar iyi anlarsanız, onları görmezden gelmek ve kendinizi kontrol etmek o kadar kolay olacaktır.

Bir yemek günlüğü tutmayı deneyin.

Bu günlüğü hem duygularınızı hem de ne yediğinizi yazmak için kullanırsanız, hangi duyguya karşılık olarak ne yediğinizi öğrenmek çok kolay olabilir. Mesela iş yerinde stresli bir gündü, bir paket tuzlu fıstık yedim 🙂

Fıstık yemek yerine iş yerinde neden stresli olduğunuzu ve bunu nasıl çözeceğinizi düşünün; Örneğin, işler sizin kontrolünüz altında mı? Eğer kontrolünüz dışındaysa, muhtemelen kendinize biraz huzur vermelisiniz.

Günlüğü, duygularınızı keşfetmek ve onlarla çalışmak için bir araç olarak kullanabilirsiniz.

Ya enerjinizi başka şeylere harcarsanız?

Alışkanlıklardan vazgeçmek zordur, emin olun bu hepimiz için geçerli.

Bununla birlikte, eski alışkanlıkları yenileriyle değiştirmek, davranış değişikliğinin ortasındaki boşluğu doldurmak için denenmiş ve doğrulanmış bir prosedürdür. Bazen duygusal yeme siz farkında olmadan gerçekleşir. Yemeye yeni başladın. Uzun ve yorucu bir iş gününün ardından muhtemelen her gece oturup sizi bütün gün gerginleştiren şeyleri düşünüyor ve en rahatlatıcı olduğunu düşündüğünüz yemeğe dönüyorsunuz.

Bu dürtüyü hissettiğiniz anda, enerjinizi yeni bir şeye yönlendirerek mevcut alışkanlığınızı kırmaya ve yenisiyle değiştirmeye başlayabilirsiniz. Muhtemelen yeni günlüğünüzü çıkarıyorsunuz, bir kitap okuyorsunuz, hemen spor ayakkabılarınızı giyip dışarı çıkıyorsunuz veya kedinize bir fincan sıcak çay yapıyorsunuz. Her ne ise, gerçekten zevk aldığınız bir şey olduğundan ve mecburiyetten yapmanız veya yapmamanız gereken bir şey olmadığından emin olun. Tabii ki, bu yapbozun sadece bir modülü. Enerjinizi yönlendirmeniz sorunu tam olarak çözmeyecektir ancak yukarıda anlattığım diğer taktiklerle birleştirdiğinizde şansınızın oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum.

harekete geçelim mi?

Başlamak her zaman en zor kısımdır. Bazen tek ihtiyacın olan biraz destektir!

Sağlıklı beslenme alışkanlığını kolay ve eğlenceli bir şekilde nasıl oluşturacağınız konusunda yardım istemekten çekinmeyin.

Esra AKSOY

Bu makalede ortaya konulan fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının özgün fikirleri olup, Onedio’nun yayın politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

haberatakum.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu