Küresel hisse senetleri ABD enflasyon verileriyle yatay seyrediyor
Avrupa hisse senetleri Pazartesi günü yükselirken, küresel hisse senetleri iki yılı aşkın sürenin en yüksek pozisyonunu korudu. Yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın faiz politikasındaki olası değişiklikleri ölçmek amacıyla Salı günü açıklanması beklenen ABD enflasyon verilerini yakından takip ediyor.
S&P 500 Geçen hafta önemli bir dönüm noktası yaşadı ve büyük ölçüde teknoloji paylarındaki kazanımların etkisiyle ilk kez 5.000 puanın üzerine çıktı. Bu başarı, ABD Hazine tahvil getirilerindeki artışa rağmen dünya borsalarında üç haftadır devam eden yükseliş eğiliminin bir parçasıydı. Getirilerdeki bu artış, yatırımcıların Fed’in beklenen faiz indiriminin zamanlamasına ilişkin ılımlı beklentisini yansıtıyor.
Piyasa analistleri, büyük Asya piyasalarının çoğunun tatil nedeniyle kapalı olması nedeniyle ticarette yavaş bir gün bekliyor. Dikkatler Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon rakamlarının yanı sıra İngiltere enflasyon rakamları ve Euro Bölgesi GSYH verilerine odaklanacak.
UBS çoklu varlık stratejisti, piyasa duyarlılığında bir değişim olduğunu, bu yıl ABD’de yılın başında tahmin edilen altı veya yedi faiz indiriminden beşten daha az faiz indirimi öngörüldüğünü söyledi. Hisse senedi piyasasının dayanıklılığı, kurumsal faydaları ve hisse senedi performansını destekleyen daha güçlü ekonomik büyümeye bağlanıyor.
Şubat başında ABD’den gelen güçlü istihdam verileri, Fed’in yakın vadede faiz indirimine gideceğine dair beklentilerin azalmasına neden oldu. Mevcut piyasa tahminleri faiz oranlarının Mart ayında sabit kalma ihtimalinin %84,5 olduğunu gösteriyor.
47 ülkenin hisselerini takip eden MSCI dünya hisse senedi endeksi, seans başında Ocak 2022’den bu yana en yüksek noktasına ulaştıktan sonra TSİ 08.57 itibarıyla değişmedi. Pan-Avrupa STOXX 600Endeks Şubat ayı boyunca sabit kalarak %0,3 yükseldi ve Ocak ayında %1,4 arttı.
Londrada FTSE100çok az hareket gösterirken, Almanya DAX endeks %0,2 arttı. Hisse senetlerindeki son yükseliş, özellikle yapay zeka heyecanıyla canlanan teknoloji segmentindeki birkaç hisse senedinin etkisiyle daha da kötüleşti.
Amerika Birleşik Devletleri dolar endeksi Parite %0,1 oranında hafif artışla 104,130’a yükselirken, euro daha önce 10 günün en yüksek seviyesini gördükten sonra marjinal bir düşüşle 1,0774 dolara geriledi. Japon yeni dolar karşısında 149.190 seviyesinde sabit kaldı.
Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimine ilişkin beklentiler de, ECB politika yapıcılarının faiz indirimlerini düşünmeden önce enflasyonun düştüğüne dair daha fazla kanıt istedikleri yönündeki açıklamalarının ardından azaldı.
Önceki hafta yükselen Euro bölgesi devlet tahvili getirileri Pazartesi günü hafif düştü ve Almanya’nın 10 yıllık tahvil getirisi bir baz puan düşerek %2,373’e geriledi.
İsrail’in Gazze’nin güneyine saldıracağı haberlerinin ardından petrol fiyatları hafif düştü ve bu durum Orta Doğu’daki arz kesintilerine ilişkin bazı endişeleri hafifletti. Brent Ham petrol vadeli işlemleri %0,5 düşüşle varil başına 81,82 dolara gerilerken, West Texas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,5 düşüşle varil başına 76,46 dolara geriledi. Altın fiyatları marjinal bir düşüşle ons başına 2.022,6 dolara geriledi.
Çin, Hong Kong, Japonya, Güney Kore, Singapur, Tayvan, Vietnam ve Malezya’nın da aralarında bulunduğu Asya pazarları Çin Yeni Yılı tatili nedeniyle kapalıydı. Anakara Çin piyasaları 19 Şubat’ta yeniden işlem görmeye başlayacak, Hong Kong piyasaları ise 14 Şubat’ta yeniden açılacak.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.
babaeski-ajans.com.tr