Teknoloji

James Webb’den büyüleyici ‘Uranüs’ün halkaları’ görüntüleri

Uranüs, ders kitaplarında parlak mavi rengiyle tanımlanan bir gezegendir. Ancak kendisi hakkında çok fazla detay bilinmiyor. Ve şimdi, James Webb Uzay Teleskobubu soluk mavi gezegende nadiren tanık olduğumuz bir görüntü sunuyor.

NASA bilim adamları, Uranüs’ün bazı halkaları olduğunu zaten biliyorlardı. Ancak bu halkalar daha önce sadece 2 kamera tarafından görüntülenebiliyordu. İlk olarak 1986 yılında Voyager 2 uzay aracı tarafından görüntülenen halkalar, daha sonra Hawaii’deki Keck Gözlemevi’nde gelişmiş uyarlanabilir optik teknolojisi ile görüntülendi. Yeni uzay görüntüsü Webb’den geldi.

NASA gezegen bilimcisi Stefanie Milam, Boston’daki Bilim Müzesi tarafından paylaşılan bir görüntüde” JWST bir halka makinesidirdedi ve devam etti: Bu, Uranüs’ün halkalarını çok, çok uzun bir süredir ilk kez gördüğümüz anlardan biri. Görmeleri gerçekten zor, çünkü buz ve tozdan yapılmışlar.

Uranüs, küçük bir kayalık çekirdeğin etrafına sarılmış su, metan ve amonyak gibi “buzlu” maddelerden oluşur. Güneş sistemindeki tek eğik gezegen olmasına rağmen, ekvatoru yörüngesine neredeyse dik açılardadır ve bu da çok şiddetli mevsimler geçirmesine neden olur.

Uranüs’ün Güneş’in etrafında dönmesi tam olarak 84 yıl sürer, bu da uzun süreler boyunca her zaman güneş ışığında ve zifiri karanlıkta kaldığı anlamına gelir.

haber-cerkes.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu